Torr som fnöske

Fnöske är ett läderaktigt, lättantändligt material framställt från en ticka. Den vanligast använda arten är Fomes fomentarius, i folkmun oftast kallad fnöskticka eller glödticka. Fnöske brinner normalt inte och alltså är uttrycket "Det brinner som fnöske" felaktigt. I stället glöder fnöske mycket bra och det är därför man använder det för att "fånga upp" gnistorna när man till exempel slår eld med flinta och stål.

För att göra fnöske bryter man bort fnösktickan från stammen den växer på – oftast en gammal halvdöd björk. Sedan tar man en vass kniv och skär bort det hårda, ljusa skalet på ovansidan av svampen. Precis innanför det finns ett ljusbrunt, läderartat lager och det är av detta man gör fnöske. Man skivar det så tunt man kan och kokar sedan skivorna i vatten och pottaska – eller nu för tiden vatten och kaliumnitrat, vilket ger bättre effekt. Sedan bultar man skivorna så att de blir som stora tunna cornflakes. När de sedan har torkat helt är de färdiga att användas och liknar närmast bitar av sämskskinn.

Hämtad från "http://sv.wikipedia.org/wiki/Fn%C3%B6ske"





Ett helt träd med fnösktickor, blir man inte bara sugen på att klättra ?




Titta, en ernst-ticka !


.....................................................................................................................................................

Seriöst inlägg, eller inte :D haha
Har inte så mkt att skriva om eftersom jag fortfarande är sjuk. Mormor sa alltid "torr som fnöske" förut,
har inte tänkt så mkt på vad fnöske betyder egentligen förrän idag när syrran drog upp det ordet när vi
pratade med varandra i telefon. Så jag sökte på fnöske på google så kom det ju fram en massa tickor.
Haha, det är så jävla irriterande att man nästan blir arg xD Fnöskticka heter det tydligen också.


Jag dör.

Kommentarer
Postat av: Mikaela

Haha alltså fy fan vad irriterande. Jag hatar dom där jävla fjasstickorna.

2011-03-30 @ 20:09:02
URL: http://meeela.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0